Herinneringen…

In het dagelijkse leven worden kleine bijzondere en persoonlijke momenten vaak over het hoofd gezien. We zijn druk met alledaagse dingen, nog even dit…. nog even dat…. en oh ja dat moet vandaag ook nog. Het leven is vaak gehaast, de dagen vliegen aan ons voorbij en voor we er erg in hebben is de week alweer om. Afgelopen week sprak ik met iemand, woonachtig op één van de Waddeneilanden, die zei: “Loes, we leven ons leven elke dag maar als je aan het eind van de dag terug kijkt besef je pas hoe gehaast we eigenlijk leven. Hoe weinig we genieten van de momenten die er echt toe doen. Hoe weinig we de tijd nemen om mooie en dierbare herinneringen te maken. En pas als je iemand die je dierbaar is verliest besef je dat je te weinig stil hebt gestaan bij de mooie en bijzondere momenten, te weinig tijd in elkaar hebt gestoken maar altijd maar bezig bent met de drukte van alle dag. Wat nu niet komt, komt morgen wel, voor mij is het belangrijk dat ik herinneringen maak met de mensen die ik het allerliefst om me heen heb. Mijn gezin, mijn familie en mijn vrienden. Want met hen wil ik het leven vieren en wil ik afscheid nemen, als de tijd daar is, met prachtige herinneringen.”
Dat gesprek deed mij beseffen dat hij gelijk had. We leven ons leven maar genieten te weinig van dat wat juist zo belangrijk is. Tijdens mijn werk als uitvaartleider zie ik hoe belangrijk het maken van herinneringen is. Op het moment dat je een dierbare verliest, zijn de foto’s, de persoonlijke bezittingen maar vooral de herinneringen dat wat ervoor zorgt dat jij je dierbare met een lach en een traan mee kan nemen in je leven dat je verder leeft.
De eilandbewoner die ik vorige week sprak, heeft mij doen beseffen dat het leven meer is dan je leven leven elke dag. Ik hoop een klein beetje van deze wijsheid aan jullie over te kunnen dragen. Geniet van je leven, vier het leven en laat de herinneringen je troosten.

Hartelijke groet,
Loes Jonkers-van Bemmel

Delen: