Liefdevol en natuurlijk opbaren met de Bio Sac 200

Liefdevol en natuurlijk opbaren

 
Margje* belt mij met de melding dat haar moeder is overleden in het verpleeghuis. Ze wil graag samen met mij de laatste verzorging van moeder doen. Ik bespreek met haar de mogelijkheden voor de opbaring. Ze vertelt mij dat ze het belangrijk vindt dat alles zo natuurlijk mogelijk is. Ze kiest dan ook voor een uitvaartwade en een opbaarplateau in plaats van een kist. Ik wil mama nog zo graag één keer toe kunnen dekken, zijn haar woorden.
Dan gaan we daarvoor zorgen.
Heb je ook nagedacht over waar moeder gedurende de dagen van het afscheid mag verblijven? Het is mogelijk om haar op te baren op haar kamer of in een uitvaartcentrum. Dan wil ik graag dat ze op haar kamer blijft, zegt Margje voorzichtig.
We hebben drie mogelijkheden voor de opbaring, we kunnen gebruik maken van de koelplaat, dit is een plaat die op haar bed komt te liggen en hier leggen we moeder dan op. Deze plaat koelt haar lichaam zodat het ontbindingsproces vertraagd wordt. Daarnaast is het mogelijk om Thanatopraxie, een lichte vorm van balseming in te zetten of de natuurlijke opbaarmethode de Bio Sac 200, zakjes die geplaatst worden op de droge buik van de overledene.
Het overleden lichaam stoot gassen en organische stoffen uit waarin bacteriën leven, die de achteruitgang van het lichaam in werking zetten. De Bio Sac 200 dat bestaat uit actieve koolstof en geïmpregneerde klei, absorbeert deze gassen en stoffen waardoor dit proces vertraagd wordt.
Een groot voordeel van deze laatste vorm van opbaren is dat het lichaam niet koud en stijf wordt en daardoor als meer “aaibaar” wordt ervaren. Uiteraard zullen we tijdens een opbaring met de biologische zakjes, evenals met welke vorm van opbaren dan ook, regelmatig de conditie van het lichaam controleren. 
Omdat ik alles zo natuurlijk mogelijk wil kies ik voor de Bio Sac 200 methode, zegt Margje stellig.
 
Gedurende de dagen van het afscheid is Margje onafscheidelijk van haar moeder. Ze zit veel bij haar moeder naast het bed, aait haar over haar hand en legt zo nu en dan haar hand op het gezicht van haar moeder. Bij de dagelijkse controle vertelt ze mij dat het zo fijn is dat moeder niet koud aan voelt. Het is zo stil op haar kamer, geen gebrom van het motortje van de koeling, dat vind ik erg fijn. Ik kan op deze manier in alle rust en stilte afscheid nemen van mijn moeder.
Op de dag van het afscheid sluiten we samen de uitvaartwade. Net voordat we de uitvaartwade ter hoogte van het hoofd van moeder zullen sluiten legt Margje nog één keer haar hand op de wang van haar moeder en zegt: “Dag lieve mam, ik hou van je en ik mis je nu al zo ontzettend.”
Na deze lieve woorden recht uit haar hart sluiten we samen de uitvaartwade.
 
Twee weken na de dag van het definitieve afscheid kom ik bij Margje langs voor het nagesprek. Ze vertelt hoe bijzonder ze de ervaring met de Bio Sac vond. Ik vond het zo fijn dat mama niet op een koude, brommende koelplaat lag. Dat ik haar aan kon raken zonder kou te voelen. Ze was aaibaar. Dit voelde voor mij zoveel meer vertrouwd.
 
*Margje is een fictieve naam

Delen: