U kunt ons dag en nacht bereiken voor een melding van overlijden op telefoonnummer 06 48 895 895.

Natuurbegraafplaats Heidepol Arnhem

Natuurbegraafplaats Heidepol Arnhem

In 2012 is natuurbegraafplaats Heidepol aangelegd op een uitgestrekt natuurgebied tussen Arnhem en Ede. Hoewel, aangelegd is eigenlijk niet de juiste benaming want het terrein is door de komst van de begraafplaats niet ingrijpend veranderd. U kunt er zelf een plekje uitkiezen in de natuur om begraven te worden. Dat kan in een bosrijk stuk van de natuurbegraafplaats zijn of in een open veld, langs een pad, middenin het bos of juist middenin het veld.
De natuurlijke uitstraling blijft behouden doordat de graven niet op een rijtje liggen en grafmonumenten niet zijn toegestaan.

Hoe wordt een graf dan gemarkeerd?

Een nieuw graf wordt gemarkeerd met een houten schijf, een plak van een boom, daarin wordt een naam en datum gefreesd. De schijf zal met het verstrijken van de tijd langzaam uit elkaar vallen en weer onderdeel worden van de natuurlijke omgeving.

De plek die u, of uw nabestaanden, uitgekozen hebben wordt vastgelegd bij een notaris en zal dan voor altijd uw eigen plek zijn. Van het graf wordt de exacte locatie omschreven met GPS-coördinaten. U kunt eventueel op een mobiele telefoon een app installeren waarmee het graf gemakkelijk teruggevonden kan worden.

De kosten van een natuurgraf

Een graf op natuurbegraafplaats Heidepol wordt gekocht voor onbepaalde tijd. Dat wil zeggen dat de grafrust in principe eeuwigdurend is en nabestaanden hoeven dus nooit de grafrechten te verlengen. Dit maakt een natuurgraf in vergelijking met een regulier graf een betaalbaar alternatief. Op natuurbegraafplaats Heidepol is alleen een enkel graf mogelijk.

De kosten voor een graf in het open veld bedragen circa € 3.250,00 en in het bos bedragen de kosten circa € 3.750,00. Naast het aankoopbedrag zijn er nog eenmalige kosten voor de begrafenis. Deze kosten bedragen circa € 500,00 voor een begrafenis en circa € 300,00 voor het bijzetten van een urn.
Deze kosten zijn voor het openen en sluiten van het graf, de registratie en de assistentie tijdens de begrafenis. U kunt dit vooraf bij leven regelen, zodat uw nabestaanden hier geen omkijken meer naar hebben.

Dat de prijs in bosrijk gebied hoger is komt doordat er dan bij het graven rekening moet worden gehouden met de begroeiing.
Dit zijn natuurlijk flinke bedragen maar de rechten van een regulier graf moeten meestal elke twintig jaar verlengd worden en dan bent u al snel duurder uit.

Alle tijd om afscheid te nemen

Bovendien is het bij een begrafenis op natuurbegraafplaats Heidepol gebruikelijk dat u een dagdeel de tijd krijgt voor het afscheid. Dat is veel meer dan de tijd die er normaalgesproken voor uitgetrokken wordt. Zo kunt u in alle rust een mooi, persoonlijk en waardig afscheid creëren voor uw dierbare.
Dat klinkt misschien wat lang, een dagdeel, maar het is zo mooi om met alle nabestaanden door een natuurgebied te wandelen om uw dierbare naar zijn laatste rustplaats te brengen.

Een mogelijkheid na de begrafenis is, om naar een horecagelegenheid in de buurt te gaan voor de koffietafel. Maar hoe bijzonder kan het zijn als we een picknick organiseren waarbij alle genodigden iets meenemen. Samen herinneringen delen, samen één zijn in de natuur. En als het weer dan ook nog meezit dan wordt dit een heel persoonlijk en waardig afscheid van uw dierbare.

Natuurmonumenten

Voor natuurbegraafplaats Heidepol is natuurbeheer een serieuze zaak. Op het moment dat er een zeldzame vogelsoort nestelt in een bepaalde boom dan kan daar in de buurt voorlopig geen graf gegraven worden.
De velden worden hooguit één of twee keer per jaar gemaaid zodat de bloemen ongestoord kunnen bloeien.
Bij het graven van een graf is het dan ook zo dat de bovenste laag zoveel mogelijk intact gehouden wordt zodat deze na het sluiten van het graf weer teruggelegd kan worden. Op die manier gaat het graf zo natuurlijk mogelijk op in de omgeving.

In Nederland zijn een aantal natuurbegraafplaatsen aangelegd, vooral in het oosten en zuiden van Nederland. In veel gevallen, ook bij natuurbegraafplaats Heidepol, is er een samenwerking met Natuurmonumenten die de gebieden ter beschikking heeft gesteld. Uiteindelijk zal het terrein ook weer aan Natuurmonumenten worden overgedragen en op die manier blijft het natuurlijke karakter gegarandeerd.


Natuurbegraafplaats Heidepol, Harderwijkerweg 37, 6816 VA Arnhem

Natuurbegraafplaats Heidepol Arnhem