Voorgesprek

“…. Dag u spreekt met mevrouw Koningsjacht*, ik ben al geruime tijd opzoek naar een uitvaartleidster die past bij wie ik ben. Meerdere keren heb ik met uitvaartondernemers gesproken maar vond ik niet wat ik zocht. Afgelopen vrijdag zag ik uw advertentie staan en dacht ik; zal ik dan nu de juiste persoon gevonden hebben?”
 
Ik had een erg prettig en open telefoongesprek met mevrouw Koningsjacht. Nadat ze verteld had dat ze specifieke wensen had ten aanzien van haar overlijden heb ik haar voorgesteld bij haar langs te komen om haar wensen te bespreken.
Mijn voorstel verbaasde haar, in positieve zin, maar naast die verbazing vond ze het bovenal erg fijn dat ik ‘zomaar’ tijd voor haar kon maken.
Tijdens ons gesprek vertelde ze openhartig over haar veel bewogen leven, ze maakte mij deelgenoot van al haar mooie maar soms ook heftige en moeilijke herinneringen. We bespraken haar wensen ten aanzien van haar overlijden, zo nu en dan vroeg ze of de dingen die zij zich voor ogen had wel mogelijk waren. Als ze dan van mij de bevestiging kreeg zag ik de rust op haar gezicht verschijnen en glimlachte ze. Wat een prachtig en dankbaar gesprek heb ik mogen beleven met mevrouw Koningsjacht.
Enkele dagen later kwam ik bij haar terug, samen dronken we een kop koffie, bespraken we de uitgewerkte stukken en gaf ik haar inzicht in de te verwachten kosten.
Ik wenste mevrouw Koningsjacht het allerbeste, bedankte haar voor haar vertrouwen, haar openhartigheid en de mooie gesprekken waarin zij haar levensverhaal met mij deelde.
 
Onderweg terug naar kantoor realiseer ik mij nogmaals hoe belangrijk en bijzonder deze gesprekken zijn. Ik mag zo dichtbij komen terwijl de persoon waarmee ik in gesprek ben over de meest moeilijke tijd van zijn/haar leven praat. Het bespreken van zijn/haar laatste wensen.
 
Hartelijke groet,
Loes Jonkers-van Bemmel

* Mevrouw Koningsjacht is een fictieve naam

Delen: